Traff blink med MBA

Inger Lise Rettedal. Foto: Mette Møller
- MBA ble inngangsbilletten til et spennende arbeidsmarked for meg. Investeringen i yrkeskarrieren fra NHH Executive er det smarteste jeg har gjort, sier Inger Lise Rettedal. Hun liker at stadig flere norske bønder gjør mer med ressursgrunnlaget sitt enn utelukkende tradisjonell gårdsdrift. Selv har de åpnet eget gårdsutsalg rett ved Utstein kloster. Foto: Mette Møller
Av Ove Sjøstrøm

11. desember 2018 12:38

Traff blink med MBA

For ti år siden tok Inger Lise Rettedal en MBA hos NHH Executive. Det ga henne nye jobbmuligheter og et stort nettverk.

– Hei! Jeg sitter i drosjen nå. Kan vi møtes på Gardermoen?

Stemmen i telefonen tilhører Inger Lise Rettedal. Hun har akkurat gjort unna to møter hos Nortura i Oslo. Om en time flyr hun hjem til Utstein Gard der hun har sitt daglige virke som bonde og forretningsutvikler, sammen med sin mann, Anders Schanche Rettedal.

Utstein Gard ligger like ved Utstein kloster som ble bygget på 1200-tallet på Mosterøy i Rennesøy kommune like utenfor Stavanger. Gården er stor i norsk målestokk med 660 vinterfôret sau, rundt 12-1500 lam, 1600 slaktegris, 20-30 utegående gris og 26 ammekyr.

– Vi forvalter også et flott og historisk naturlandskap, forklarer Rettedal.

Inger Lise Rettedal På Utstein gard. Foto: Mette Møller
For fire år siden valgte Inger Lise Rettedal å bli heltidsgårdbruker samme med ektemannen Anders Schanche Rettedal. De er 11. generasjon på historiske Utstein Gard. Foto: Mette Møller

Midt i blinken

Ved siden av gårdsdriften har hun satset på parallelle utdannings- og yrkesveier. Etter å ha avsluttet studier på Høyskolen i Stavanger i 2000, begynte hun å jobbe med merkevarebygging hos et reklamebyrå i oljehovedstaden etter et kort opphold i Bergen.

For ti år siden tok Rettedal en MBA hos NHH Executive.

 – Det var Melvær & Lien Idé-entreprenør som satte meg på tanken om å ta en MBA hos NHH Executive. De sa seg villig til å betale en del av utdanningen, forteller Rettedal som trivdes så godt på studiet, at hun tok en avgjørelse om å fortsette på egen hånd etter at første modul var unnagjort.

 – Det gjorde jeg for egen kost. Jeg var også heldig å få et stipend av et legat i Stavanger, sier Rettedal, som ikke angrer på at hun bladde opp resten av pengene for å fullføre studiet:

 – Noen ganger treffer du et fagområde som er midt i blinken. Dette var noe jeg forstod, og i tillegg var det noe jeg  hadde bruk for i jobben.

Relevant MBA

Det siste var også viktig for motivasjonen under studiet.

 – Jeg jobbet med merkevareprosesser i et byrå mens jeg studerte, sier hun og utdyper:

 – Jeg fikk et bedre faglig fundament for prosessene jeg jobbet med, og kunne dermed gi kundene bedre rådgivning. Jeg fikk hele tiden påfyll av konkret kunnskap jeg kunne relaterte til jobben min under studiets gang.

– Hvordan var studiet lagt opp?

 – Det var helgesamlinger og mye jobbing i kollokviegrupper. Jeg fikk et utrolig bra faglig nettverk underveis, sier Rettedal, og trekker frem det siste som en stor bonus ved NHH Executive:

 – Jeg ble kjent med folk fra ulike bransjer, fra ulike deler av landet og som sto på ulike steder i livene sine. Mange av dem har blitt nære venner.

 – Hva synes du om det faglige innholdet hos NHH Executive?

 – Det var veldig bra. I begynnelsen tenkte jeg at noe av det vi lærte kunne være litt banalt. Underveis forstod jeg at det var snakk om grunnleggende kunnskap som var fundamentet jeg trengte for å tilegne meg enda mer kunnskap.

 – Hva handlet oppgaven din om?

 – Jeg gjorde litt nybrottsarbeid, og skrev om innovasjon og merkevarebygging. Det resulterte i den beste karakteren på faget siden studiets oppstart, om jeg ikke husker feil. Jeg er litt stolt av det, sier hun.

MBA ga nye muligheter

Fra reklamebyrået Melvær & Lien gikk hun til jobben som informasjonssjef for modifikasjoner og vedlikehold hos Aker Solutions i Norge og Storbritannia. Deretter ble det jobb som informasjonssjef for globale anskaffelser i det som den gang het Statoil. Siden ble hun også leder i samfunns- og myndighetskontakt i samme selskap. Uten en MBA fra NHH Executive hadde ikke Rettedal fått kremjobbene i oljeindustrien, tror hun selv.

 – Det var lettere å få en jobb i Statoil med en MBA. Den ble inngangsbilletten til et spennende arbeidsmarked for meg. Investeringen i yrkeskarrieren fra NHH Executive er det smarteste jeg har gjort.

Rettedal har flere styreverv, og sitter blant annet i konsernstyret til Nortura. Konsernet eies av 19 000 bønder og omsetter for 23 milliarder kroner.

 – Valgkomiteen la blant annet vekt på den formelle utdanningen og erfaringen innen merkevareledelse, sier hun og legger til:

 – Nortura gjør en veldig viktig jobb på vegne av den norske bonden. Det er en sterk matmakt i dagligvarekjedene i Norge, og Nortura utgjør en nødvendig motmakt.

Satser på gården

For fire år siden valgte Rettedal å bli heltidsgårdbruker samme med ektemannen Anders Schanche Rettedal. De er 11. generasjon på historiske Utstein Gard.

 – Det er annerledes å jobbe på en gård, sammenlignet med en annen type bedrift. Jeg har gjort begge deler. Å jobbe ute i naturen med organisk materiale, er ikke det samme som å flytte papirer på vegne av andre, sier hun og slår fast:

 – Det handler om å skape en lønnsom virksomhet slikt at vår fem år gamle sønn har et reelt valg om å overta gården når han blir gammel nok.

 – Tror du han ønsker det?

 – Han kan bli hva han vil her i livet, så lenge han blir bonde på Utstein, sier hun og ler. 

Innovative bønder

Rettedal liker at stadig flere norske bønder gjør mer med ressursgrunnlaget sitt enn utelukkende tradisjonell gårdsdrift. Selv har de åpnet eget gårdsutsalg rett ved Utstein kloster.

– Vi har holdt på i ett år nå. Vi selger lokal mat og drikke, samt ulike designprodukter. I tillegg forteller vi om gården og norsk landbruk, sier hun og  legger kjapt til:

– Vi arrangerer forresten kurs i kransebinding i kveld. Det er fulltegnet. 

– Kransebinding?

– Ja, vi har leid inn blomsterdekoratører som lærer andre å lage flotte julekranser. I tillegg får deltakerne en smak av gården og matkultur. Det blir blant annet smaksprøver av fenalår og gløgg, avslutter Rettedal, før hun haster avgårde til gaten og flyet til Stavanger.

Les mer om NHH Executives MBA-spesialiseringer

Flere studenthistorier fra NHH Executive