– Dette topper det meste

Øyvind Mølmann. Foto: Ove Sjøstrøm
– Det er gruppedynamikk på sitt aller beste og topper det meste jeg har vært med på når det gjelder læring. Resultatet er svært anvendbar kunnskap. Du får du virkelig valuta for pengene, sier Øyvind Mølmann. Foto: Ove Sjøstrøm
Av Ove Sjøstrøm

30. januar 2019 16:03

(oppdatert: 20. januar 2020 10:59)

– Dette topper det meste

Finansdirektør Øyvind Mølmann i Norwegian Crystals er ikke i tvil. Business Upgrade fra NHH er den beste etterutdanningen du kan få.

Øyvind Mølmann viser vei inn i varmen i kontorlandskapet på Aker Brygge. Utenfor snør det tett i et vinterlig Oslo. Via selskapet Finance Resources AS leier Mølmann seg ut til ulike virksomheter. For tiden jobber han som finansdirektør hos solteknologiselskapet Norwegian Crystals.

Business Upgrade

I 2018 gjennomførte Mølmann NHH Business Upgrade. Kurset går over ett år med flere faglige samlinger underveis. Kurset oppdaterer grunnleggende kunnskap fra siviløkonomstudiet og er utviklet i samarbeid med Econa.

Les mer: NHH Business Upgrade

Bakteppet for Business Upgrade er en verden i rask teknologisk endring. I undervisningen brukes dagsaktuelle caser for å sette teoriene inn i riktig kontekst. Målet er å gi kandidatene en bedre forståelse av konsekvensene de teknologiske endringer har for virksomhetene de er en del av.

­– Oppdateringene innen økonomisk styring, endringsledelse og strategi var nyttig siden jeg holder på med disse fagområdene til daglig, sier Mølmann.

Nye perspektiver

Kurset lar kandidatens erfaring og kunnskap møte ny kunnskap. Dermed oppstår nye verktøy for å takle konsekvensene av de teknologiske endringene.

– Jeg har ikke bare fått nye perspektiver på egen kunnskap og hva jeg jobber med, men jeg har også blitt mer optimistisk. Teknologi er ikke en brems, men en velsignelse. Det gjelder å jobbe på lag med ny teknologi, og ikke motarbeide den, sier Mølmann, som fikk så mange nye faglige impulser etter Business Upgrade, at han meldte seg på en ny studieøkt i NHH-regi.

– I år blir det Tech Upgrade og kurs innen atferdsøkonomi. Det var fag som ikke eksisterte  da jeg utdannet meg til siviløkonom på NHH på slutten av 1980-tallet.

Unik læringsarena

Finansdirektøren har ingen betenkeligheter med å anbefale NHH Business Upgrade. Anbefalingen handler ikke bare om det faglige, men begrunnes også i det som skjedde mellom deltakerne på kurset.

– Arenaen NHH har klart å skape gjennom disse programmene er unik, sier han og utdyper:

– NHH fører mennesker sammen som har masseevis av erfaring på egne fagfelt. De kommer fra offentlig og privat virksomhet.  Det er da du får denne ursuppen av erfaring og kunnskap samlet på ett sted som er så kraftfull. Og når dyktige forelesere i tillegg utløser «faglige lyn» ned i denne suppen, det er da det skjer det magiske ting.

Denne type læring er svært effektiv og gir deltakerne en merverdi faglig, sosialt  og i form av nytt nettverk, forklarer Mølmann.

– Det er gruppedynamikk på sitt aller beste og topper det meste jeg har vært med på når det gjelder læring. Resultatet er svært anvendbar kunnskap. Du får virkelig valuta for pengene, sier han.

Hektet på solteknologi

Gjennom arbeidet hos Norwegian Crystals er Mølmann blitt hektet på den ultimate kilden til fornybar energi – solen.

– I dag har vi andre spennende perspektiver på verdiskapning, enn det jeg fikk under studiene på slutten av 1980-tallet. Mer vekt er lagt på verdiskaping enn verdikapring - her synes jeg solteknologi passer bra inn. Noe av disse nye perspektivene formidler  NHHs programmer for etterutdanning på glitrende vis, sier Mølmann.

Norwegian Crystals produserer blokker av silisium på fabrikken i Glomfjord i Meløy, som siden blir til wafere og selges til solcelleprodusenter over hele verden. Selv om konkurransen fra Kina og Asia er hard, mener Mølmann Norge er skapt for denne type produksjon.

– Et konkurransefortrinn er billig og ren vannkraft. Veldig få land i verden har de forutsetningen Norge har for denne type produksjon, sier en engasjert Mølmann.

– Hva består jobben din av nå?

– Jeg jobber med å hente inn kapital til selskapet slik at fabrikken i Glomfjord kan skaleres opp til lønnsom og ren produksjon av solenergi også i fremtiden. Hva min neste jobb blir, vet jeg ikke ennå. Det eneste jeg vet er at jeg alltid kan hente ny og oppdatert kunnskap hos NHH som ruster meg for fremtiden, avslutter Mølmann.

Flere studenthistorier fra NHH Executive