Verdsettelse gir deg et forsprang

Av Ove Sjøstrøm

25. januar 2019 09:10

– Du blir aldri utlært i vår bransje, og derfor bør man absolutt kjenne sin besøkelsestid når muligheten for ny kunnskap dukker opp.

Peter Hermanrud, Sjefsstrateg i Sparebank 1 Markets

Verdsettelse gir deg et forsprang

Peter Hermanrud er sjefsstrateg i Sparebank 1 Markets og en av initiativtakerne til verdsettelsesstudiet i regi av NHH. – Uten faglig påfyll sakker du akterut, sier han.

Sjefsstrateg Peter Hermanrud. Foto: Sparebank 1 Markets.
Sjefsstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets.

Verdsettelse er et intensivt og videregående studium fra NHH som bygger på AFA- og Corporate Finance-studiet, og tilbys i samarbeid med Norske Finansanalytikeres Forening, NFF.

Kurset er svært nyttig for alle som jobber innen finans, og er spesielt rettet mot finansanalytikere, corporate finance-rådgivere, forvaltere, økonomiledere, revisorer og forretningsjurister. 

Målet for kurset er å gi studentene avansert kompetanse i verdsettelse. Studiet gjennomføres på Refsnes Gods på Jeløy i Moss og på Lysebu Hotell i Oslo, og går over to semestre, med totalt sju dager fordelt på to samlinger

Søk her: Verdsettelsesstudiet

– BLIR ALDRI UTLÆRT

– Dette studiet gir deg en påbygging og oppfrisking av kunnskapen din som kanskje vil gi virksomheten du tilhører et lite forsprang på konkurrentene, sier Peter Hermanrud, Sjefsstrateg i Sparebank 1 Markets.

Hermanrud var i sin tid med å utforme det faglige innholdet i studiet. Her får deltakerne en dypere forståelse for verdsettelsesmodeller, sammenhengen mellom dem og aktuelle utfordringer i verdsettingsanalyse.

– Årsaken til at jeg engasjerte meg i et nytt fag i NHH-regi er enkel, sier han og utdyper:

– Absolutt alle trenger faglig påfyll. Det dukker opp stadig nye ting som man ikke lærte den gangen man selv studerte. Studiet er intensivt, men veldig nyttig. Du blir aldri utlært i vår bransje, og derfor bør man absolutt kjenne sin besøkelsestid når muligheten for ny kunnskap dukker opp, sier Hermanrud.

Deltok selv

Sjefsstrategen var ikke bare med på å gi innhold til faget, men han deltok selv i første runde for sju år siden. Det ble en aha-opplevelse for den erfarne finansmannen.

– Ikke bare møtte jeg hyggelige mennesker med ulike ståsteder, men jeg fikk også servert ny og nyttig kunnskap på et sølvfat.

– Har du et konkret eksempel?

– Jeg har egentlig mange, men ta for eksempel inflasjonens påvirkning på ulike prisingsparametre.  Her fikk jeg tettet mange hull i kunnskapen min, sier han.

I tillegg til modellforståelse, får deltakerne også regnskapsanalyse og metoder for gode prognoser som er relevant for verdsettelse. I tillegg belyses betydningen av usikkerhet i verdsettelser, langsiktige avkastningskrav og erfaringer fra aktuelle verdsettingsskjønn.

Tilpasser studiet

Da studiet så dagens lys for seks- sju år siden, var opplegget annerledes enn det det er i dag. At innholdet endres er en av styrkene ved studiet, forklarer Hermanrud.

– Det er evalueringer av det faglige innholdet og lærekreftene etter hver runde, sier han.

– Når verden endres raskt, gjelder det også å ha evnen til å snu seg rundt og følge med i timen. Det er derfor deltakerne også opplever innholdet i studiet som svært aktuelt og relevant  for egen arbeidshverdag.  Uten faglig påfyll sakker du akterut.

Nettverksbygging

Gjennom de to samlingene knytter deltakerne bånd som varer, både faglig og personlig.

– Det er jo bonusen med dette opplegget, sier Hermansrud, som selv har fått faglige sterke sparringspartnerne gjennom NHH-studiet.

– Det som er så bra med dette opplegget, er at du treffer mennesker med andre perspektiver på finansfagene enn det du selv har. Det er veldig tilfredsstillende å få ny innsikt ved å lære om andres anvendelse og forståelse av teoriene du selv bruker i jobben.

Han og trekker også frem en annen bonus ved å delta på studiet:

– Du treffer ikke bare kunnskapsrike kolleger, men du treffer også fremtidige kunder. Så deltakelse på verdsettelsesstudiet lønner seg på mange plan, avslutter Hermanrud. 

Les mer om NHH Executives finansstudier