– Et komplett studium

Harald Blaauw Foto: Schjødt
– Det faglige utbytte var verdt hver krone. Dette er det nærmeste jeg har kommet et komplett studium, sier advokat Harald Blaauw hos Schjødt. Foto: Schjødt
Av Ove Sjøstrøm

17. januar 2020 13:08

– Et komplett studium

Advokat Harald Blaauw tok en MBA i finans på NHH mens han var i full jobb hos advokatfirmaet Schjødt i Oslo. Det har han ikke angret på.

– Det var en liten periode under studiet hvor både venner og familie holdt på å sette foten ned. Jeg ble jo litt fraværene i en periode, for å si det forsiktig, sier Harald Blaauw og ler.

Advokaten og småbarnsfaren gjorde seg ferdig med Autorisert Finansanalytikerstudium (AFA) i 2017, og fullførte en MBA i finans ved å ta Corporate Finance året etter.

Utfyllende kunnskap

Det var egentlig ikke så rart at Blaauw satset på juss, selv om lillebroren og de fleste i omgangskretsen havnet på NHH etter militærtjenesten.

– Jeg er nok litt arvelig belastet. Både far og storebror er advokater. Men for meg har samspillet mellom juss og økonomi alltid vært en del av interessefeltet mitt, sier 37-åringen.

Derfor valgte han også å ta økonomifag da han studerte i USA, ved prestisjeuniversitetet University of Pennsylvania.

­– Jeg tok et eget finansprogram på universitetets økonomiskole, Wharton, samtidig med master i juss på University of Pennsylvania Law School. Da lå det allerede litt i kjømda at jeg skulle fullføre en MBA i finans på et senere tidspunkt.

Gikk videre med finans

Etter fullførte jusstudier i USA og på Universitetet i Bergen, gikk det en del år før interessen for finans kom tilbake for fullt.

– I mange år jobbet jeg på kryss og tvers av ulike landegrenser, i hovedsak med transaksjon. Alle transaksjoner er forskjellige. De kommer i ulike former og fasetter, men basisen er som regel at du har en kjøper, en selger og et målselskap, sier han og legger til:

– Innen transaksjonsfeltet begynner man raskt å forstå at det juridiske håndverket, som handler mye om avtaleutforming og forhandling, henger uløselig sammen med det økonomiske fundamentet og de finansielle driverne som transaksjonen er bygget på.

 – Og da ble NHH et alternativ for videreutdanning?

–  Ja, jeg tenkte på et tidspunkt at det måtte bli nå eller aldri. Da ble det først AFA-studiet før jeg fullførte en MBA i finans. Dette har utvilsomt gjort meg til en bedre forretningsadvokat og forfatter.

– Forfatter?

– Jeg har skrevet en lærebok om transaksjon utgitt på Universitetsforlaget. Uten kunnskapen jeg fikk gjennom studiet på NHH, hadde nok boken manglet et av sine viktigste kapitler, om verdidrivere og verdsettelse. De finansielle aspektene hadde nok også vært borte fra boken.

– Sett av nok tid

NHH Executive tilbyr MBA-studier innen en rekke fagområder som tas på deltid i kombinasjon med at deltakerne er i jobb. Det er et tøft opplegg der pågangsmotet må pleies underveis, skal vi tro Blaauw.

– Jeg var i full jobb og ble småbarnsfar under studiene. I tillegg er livet som transaksjonsadvokat ganske hektisk, sier han og slår fast:

– Man må rett og slett være litt overentusiastisk og optimistisk for å få dette til. Man må bite tennene sammen og hoppe i det. I tillegg må man sette av nok tid til å gjennomføre studiet.

– Men var det ikke faglig tungt for en jurist å kaste seg ut i finansstudier på dette nivået?

– Jo, sier han i humrer. Han minnes den første modulen på AFA-studiet i 2015:

­– Det ble en veldig tung modul for meg, og sikkert også for en del andre medstudenter. Men vi var utrolig flinke til å hjelpe og støtte hverandre gjennom studiet. Noen sitter alltid med kunnskapen du trenger.

– Et komplett studium

NHH Executive bruker gruppearbeid og casearbeid som en del av studieopplegget.

– Akkurat det fikk jeg utrolig mye ut av. Gjennom casearbeidet får man virkelig testet tankemåter og teorier man får gjennom faget, sier han og slår fast:

– Det faglige utbytte var verdt hver krone. Dette er det nærmeste jeg har kommet et komplett studium. Foreleserne var helt topp, og alle hadde spisskompetanse på sine felt. Spesielt morsomt var det å undervises av bautaen Tore Johnsen. I tillegg har jeg fått et nytt nettverk gjennom tiden på NHH.

Les mer om Afa og søk nå

Les flere alumnihistorier fra NHH Executive