Fintech handler om mer enn teknologi og finans

Neo Kok Beng fra National University of Singapore (NUS) bidro via Zoom på den siste samlingen på MBA in Technology and Innovation of Finance ved NHH Executive. Foto: Ove Sjøstrøm
Neo Kok Beng fra National University of Singapore (NUS) bidro via Zoom på den siste samlingen på MBA in Technology and Innovation of Finance ved NHH Executive.
Av Ove Sjøstrøm (Tekst og foto)

28. oktober 2020 11:33

Fintech handler om mer enn teknologi og finans

Den pågående fintech-revolusjonen krever riktig verktøykasse hvis du vil lykkes med omstilling og innovasjon i en digitalisert verden.

Neo Kok Beng er entreprenør, oppfinner og foreleser ved NUS i Singapore. Foto: Ove Sjøstrøm
Neo Kok Beng er entreprenør, oppfinner og foreleser ved NUS i Singapore.

– Okay. Let's start!

Neo Kok Beng fra National University of Singapore (NUS) dukker opp via Zoom i kurslokalet på Solstrand Hotel & Bad på Os utenfor Bergen.

Sammen med en rekke andre lærekrefter fra NUS i Singapore, er han invitert til å bidra i undervisningen på den siste samlingen på MBA in Technology and Innovation of Finance ved NHH Executive.

Beng er foreleser, entreprenør og oppfinner. Et av selskapene hans er kommet langt med å utvikle en koronatest basert på noe så enkelt som en pusteprøve.

– Jeg trenger 300 pasienter for å få koronatesten godkjent. Så mange pasienter har vi ikke i Singapore, heldigvis. Mulig jeg må til Europa, sier han før han gir studentene en grundig innføring i hvordan utdanningssystemet er organisert i Singapore.

– Vi satser hardt på innovasjon og oppstartsselskaper. Mange griper mulighetene ny teknologi gir dem, forklarer han til en lydhør forsamling.

MBA in Technology and Innovation of Finance

Utfordrer det etablerte

Tom Staavi fra Finans Norge i dyp konsentrasjon. Foto: Ove Sjøstrøm
Tom Staavi fra Finans Norge i dyp konsentrasjon. Studiet består av forelesninger, gruppearbeid og utenlandsopphold.

MBA in Technology and Innovation of Finance er et masterprogram som tas på deltid over to år. Programmet gir studentene verktøyene de trenger for å løse utfordringer og se muligheter i den pågående fintech-revolusjonen.

Kullet som har sin siste samling på Solstrand i 2020, kommer fra en rekke virksomheter innen bank og finans. En av dem er Tom Staavi. Han jobber til daglig som kommunikasjonsdirektør for Finans Norge.

– Jeg følte et behov for å oppdatere meg med relevant akademisk kunnskap. Når NHH lager et program som handler om teknologi og finansiell innovasjon, så er det rett i kjernen av det norsk finansnæring bør være opptatt av.

– «Banking services are essential, while banks are not», sa Bill Gates i 1994. Er vi der nå?

– Det kan jo diskuteres. Blockchain, kryptovaluta og desentralisert finans er på vei inn i finanssektoren. Og alle aktørene i dette markedet må ha øynene åpne for nye ideer og forretningsmodeller, sier Staavi og legger til:

– Alle selskaper som utfordrer etablert finans bør vi være nysgjerrige på og kanskje samarbeide med. Om ikke lenge vil nok mange av de store techselskapene, som Facebook og Google, komme til å integrere finansielle tjenester i sitt økosystem.

Favner bredt

I utgangspunktet handler fintech om bruk av teknologi i finans. Men teknologi åpner også opp et hav av andre muligheter gjennom nye produkter, tjenester og forretningsmodeller. Det tar studiet høyde for med fem tverrfaglige moduler.

Mye god fintech utvikles i Kina og resten av Asia, der techselskaper som Alibaba og Tencent er eksempler på ektefødte barn av den pågående fintech-revolusjonen. Selskapene har inkludert nye finansielle teknologier, innovasjoner og løsninger i sine digitale plattformer.

– Henger norsk finansbransje med i utviklingen?

– Det vil jeg si. Norsk finansbransje står seg utrolig bra i det digitale rommet. Vi begynte jo med dette allerede på 1980-tallet. Men det som er interessant nå, og som dette studiet tar opp, er hvordan vi utnytter teknologien bredt og ser nye muligheter, sier Staavi.

Tine Charlotte Holm, CEO i Oslo Market Solutions, et søsterselskap av Oslo Børs. Foto: Ove Sjøstrøm
Tine Charlotte Holm er imponert over bredden i fintech-programmet til NHH Executive. Hun er CEO i Oslo Market Solutions, et søsterselskap av Oslo Børs.

Også Tine Charlotte Holm er imponert over bredden i studiet til NHH Executive. Hun er CEO i Oslo Market Solutions, et søsterselskap av Oslo Børs.

– Vi leverer digitale løsninger på tvers av tjenester til verdipapirmarkedet. Fintech-programmet er midt i blinken for det vi driver med. Bankene kjøper tjenester av oss, og vi må hele tiden følge med på endringene som er på gang i vår bransje, sier hun og legger til:

– Jeg kan en del om blockchain og kryptering. Men det er andre fagfelt innen fintech, strategi og ledelse jeg ikke kan like godt. Derfor gikk jeg i gang med dette studieløpet.

Interkulturell kommunikasjon

Mange norske selskaper etablerer seg i utlandet. Andre står i startgropen for å satse blant annet i Asia. Men det kan gå galt allerede før man har passert passkontrollen til reisemålet, advarer førsteamanuensis Annelise Ly fra NHH.

Hun forsker på interkulturell kommunikasjon og global ledelse. Og på den globale arbeidsplassen er det mange fallgruver.

Ly kjenner både den norske og den kinesiske kulturen veldig godt, og setter begge i perspektiv med hverandre. På Solstrand dro hun frem mange eksempler på kulturforskjeller mellom Norge og Kina, noe som i verste fall kan ødelegge en forretningsavtale.

Førsteamanuensis Annelise Ly fra NHH forsker på interkulturell kommunikasjon og global ledelse. Foto: Ove Sjøstrøm
Førsteamanuensis Annelise Ly fra NHH forsker på interkulturell kommunikasjon og global ledelse.

– Mange tar mye for gitt i møte med andre kulturer. Ofte gjør man flere feil etter hverandre, som kan føre til at man blir oppfattet som uhøflig og uprofesjonell, sier Ly og legger til:

– Det er en del koder man må kunne før man gir seg i kast med en annen kultur. Hvis man ikke lærer disse kodene, er man dårlig forberedt.

– Hvordan bør man forberede seg?

– Du må selvfølgelig lese deg opp på kulturen du skal besøke, men det viktigste er å ta i bruk metakognitiv intelligens. Det betyr å reflektere over eget ståsted, tanker og verdier før du drar. Denne strategien gjør deg veldig tilpasningsdyktig, sier hun og trekker paralleller til å lære et nytt språk:

– Det er nesten helt umulig å lære et språk, hvis du ikke først forstår grammatikken i ditt eget morsmål. Det samme gjelder når du skal bevege deg inn i en annen kultur.

– Inspirasjon til nytenkning

Tine Charlotte Holm fra Oslo Market Solutions og Tom Stavi fra Finans Norge. Foto: Ove Sjøstrøm
Tine Charlotte Holm fra Oslo Market Solutions og Tom Stavi fra Finans Norge anbefaler NHH Executive MBA in Technology and Innovation of Finance.

Fintech-studiet er beregnet på alle som har vært ute i arbeidslivet i noen år, og som ønsker en konkret verktøykasse for omstilling og innovasjon.

– Vil du anbefale programmet til andre?

– Absolutt. Det faglige er veldig bra, men også møter med andre aktører innen finans er verdifullt. Det har beriket min forståelse av hvordan næringen fungerer, hvilke utfordringer den har og hvordan vi kan løse disse utfordringer, sier Tom Staavi.

Tine Charlotte Holm trekker fram kompetansen til både forelesere og medstudenter.

– Vi har gode diskusjoner på forelesningene og når vi jobber sammen om å løse oppgaver i gruppene. Jeg har lært utrolig mye av medstudentene, og de har sikkert lært noe av meg, sier hun og avslutter:

– Programmet gir utrolig anvendelig kunnskap. Jeg har to notatblokker, én for eksamensforberedelser og én for alle de faglige innspillene jeg kan ta i bruk i jobben min umiddelbart. Disse verktøyene gir inspirasjon til nytenkning og innovasjon. Dette studiet kan jeg virkelig anbefale.

MBA in Technology and Innovation of Finance