Koronapause i Norges flotteste bankbygg

Signe Helliesen. Foto:Privat
NOE BEDRE? Finansparken i Stavanger er trolig Norges flotteste bankbygg, skal vi tro Signe Helliesen, som savner de fysiske møtene med kollegene. Foto: Privat
Av Ove Sjøstrøm

17. juni 2020 12:57

Koronapause i Norges flotteste bankbygg

Fintech-studenten og konserndirektøren for compliance i SpareBank 1 SR-Bank, Signe Helliesen, ble overrasket over hvor lett det var å flytte en hel bank til kjøkkenbenken. Men hun innrømmer gjerne at hun savner Norges flotteste bankbygg.

Det har blitt en lærerik koronapause for mange av de ansatte i SpareBank 1 SR-Bank, finanskonsernet for hele Sør-Norge med hovedkontor i Stavanger. Nå styres mye av bankens virksomhet fra diverse travle hjemmekontor.

– I dag har det gått i et bankende kjør, sier Signe Helliesen (43), konserndirektør Compliance i SpareBank 1 SR-Bank i Stavanger. Hun gir en kjapp oversikt over dagens dont på hjemmekontoret:

– Det begynte med en god frokost med min 12 år gamle sønn før dagens første Teams-møte. Deretter gikk det slag i slag hele dagen, inkludert et styremøte i Verdipapirforetakenes Forbund.

– Har du rukket å spise?

– Nei, faktisk ikke, sier hun og ler høyt:

– Men det er ikke hver jobbdag som er slik som denne, selv etter at koronakrisen traff.

Koronapause

Signe Helliesen. Foto: Privat
AKTIV: Signe Helliesen både jogger, sykler og klatrer for å holde seg i form. I tillegg styrer hun bank fra hjemmekontoret. Foto: Privat

Jobbhverdagen er snudd på hodet for de nærmere 1300 ansatte i konsernet. Mange jobber hjemme. Til daglig skal Helliesen og compliance-teamet i banken sikre god forretningsskikk og etterlevelsekultur i banken.

–  Førsteprioritet har vært helse, og å sikre at ansatte ikke utsetter seg for unødig smittefare når de jobber. Det har blitt mye hjemmekontor siden midten av mars, sier konserndirektøren og slår fast:

– Men det er litt fascinerende å se hvor lett det er å drive bank fra diverse kjøkken og kjellerstuer. Vi har nok blitt mer digitale etter koronautbruddet.

Fintech

I høst er Helliesen ferdig med en MBA i Technology and Innovation of Finance hos NHH Executive. Hun og to kolleger fra banken kastet seg ut i det to år lange studiet i begynnelsen av 2019. Nå gjenstår seks måneder.

– Jeg begynte på MBA-en samtidig som jeg ble spurt om å gå inn i konsernledelsen. Det ble fort veldig tydelig for meg at jeg hadde valgt rett etterutdanning, sier hun slår fast: 

 – Jeg får relevant påfyll nesten hele tiden. Tenk bare på kryptovaluta, blockchain, PSD2, AI og alt som skjer rundt ny teknologi innen betalingsløsninger, nye forretningsmodeller og digitale plattformer. Det er ikke alt av regulatoriske endringer som er like spennende for kolleger, men artikler fra dette studiet har jeg delt mye fra. Mye av innholdet på studiet er hyperaktuelt for det banken driver med.

– Hvordan henger compliance sammen med fintech?

– Finansiell teknologi er også regulatorisk teknologi, regtech. Mye fintech dreier seg om systemer knyttet opp mot effektivisering av regulatoriske krav, for eksempel tiltak mot hvitvasking, sier hun og utdyper:

– Selv om compliance sikrer god forretningsskikk og etterlevelsekultur, må du klare å kombinere det regulatoriske landskapet med den teknologiske utviklingen. Du må også klare å sette det inn i et forretningsmessig perspektiv.

I sandkassen

SpareBank 1 SR-Bank har nylig havnet i den regulatoriske sandkassen til Finanstilsynet.

– Det er vi veldig stolte av. Vi er én av to virksomheter som skal teste ut nye fintech-produkter under oppfølging av tilsynet. Utgangspunktet er å lage neste generasjons digitale rådgiver, og målet er at den skal autoriseres i Finansnæringens autorisasjonsordninger, på lik linje med menneskelige rådgivere.

– Hvorfor ble dere valgt ut?

– Begrunnelsen var at prosjektet vårt var teknologisk innovativt og ikke minst til nytte for kunder og resten av finansnæringen. Vi skal utvikle digitale løsninger mens vi er i tett dialog med det regulatoriske tilsynet

Nytt signalbygg

Finansparken er det nye hovedkontoret til SpareBank 1 SR-Bank og Norges største næringsbygg basert på tre som bærende konstruksjoner. Det flotte og moderne bygget var ferdig høsten 2019.

– Vi må nesten snakke litt om dette nye bankbygget...

Helliesen avbryter kontant.

– Det finnes ikke tilsvarende! Du får en wow-følelse bare av å gå inn her. Dette er jo blitt mer enn et bygg. Bruk av tre og belysning i bygget skaper en magisk stemning som både ansatte og besøkende setter utrolig stor pris på.

– Savner du å gå på jobb i Finansparken?

– Jeg skal innom på noen møter i morgen, og det er klart at hjemmekontor ikke vil være noen god og permanent løsning for meg. Jeg må også ha de fysiske møtene i hverdagen for å trives.

– Hva har imponert deg mest under koronakrisen?

– Foruten mine dyktige kolleger i banken og alle små og store bedrifter i regionen som står på for å komme gjennom krevende tider, er jeg særlig imponert over måten barn og unge taklet nedstengingen på. Det ble en særlig brå overgang for min mellomste datter Unn på 19 år.

– Er hun russ i år?

– Ja, hun er russ og ikke minst avgangselev og dermed i ferd med å avslutte et viktig kapittel. Som helseminister Høie sa i talen til ungdommen, så kan ikke russetiden spilles på repeat. Ungdommen har taklet koronakrisen forbilledlig, langt bedre enn mange av oss voksne.

Flere alumnihistorier fra NHH Executive

Technology and Innovation of Finance