Nasjonal identitet og Covid-19

menneske med munnbind. Nasjonal identitet hadde sammenheng med økt oppslutning om smitteverntiltak under den første bølgen av koronapandemien, viser ny studie. Foto: Pixnio (Bicanski)
Nasjonal identitet hadde sammenheng med økt oppslutning om smitteverntiltak under den første bølgen av koronapandemien, viser ny studie. Foto: Pixnio (Bicanski)
Av Sigrid Folkestad

1. februar 2022 13:35

Nasjonal identitet og Covid-19

Nasjonal identitet, en positiv opplevelse av å være del av et «felles vi», hadde sammenheng med økt oppslutning om smitteverntiltak under den første bølgen av koronapandemien.

Hallgeir Sjåstad, førsteamanuensis ved Institutt for strategi og ledelse og forsker ved Senter for fremragende forskning FAIR, har vært i ledergruppen som har organisert prosjektet. Gruppen besto av mer enn 200 forskere.

Rik mann med sigar. pxhere.com

Nordmenn mer positive til rike folk enn antatt

En ny global studie fra NHH viser at nordmenn har et positivt syn på landets rikeste, sammenliknet med de fleste andre land i verden. – Det norske folk tror ikke velstående personer har slått seg opp ved å være egoister, sier professor Bertil Tungodden.

Studien inkluderer 45 000 deltakere fra 67 land.

Forsker i Telenor og tidligere doktorgradsstudent Ceren Ay, samlet inn data fra Tyrkia og er også medforfatter på den vitenskapelige artikkelen.

Artikkelen «National identity predicts public health support during a global pandemic» er publisert i Nature Communications.

Populærvitenskapelig oppsummering

FREE-prosjektet, lagt til Senter for fremragende forskning FAIR, er ledet av professor Alexander W. Cappelen, førsteamanuensis Hallgeir Sjåstad and professor Bertil Tungodden.

FAIR-forskning tildelt 25 mill kroner

Det tverrfaglige forskningsprosjektet «Freedom to Choose» har fått 25 millioner kroner fra Forskningsrådet.